Posted on

En personlig beretning:

Da jeg som barn havde brugt sutten lidt for længe, var mine tænder blevet suttet så skæve, at jeg allerede i 3. klasse fik beskeden om at nu skulle jeg altså have bøjle på. Efter mange timers konsultationer hos tandlægen på min skole i Rødovre kom dagen endelig hvor jeg skulle have min bøjle på. I starten syntes jeg at det var lidt sejt. Det var trods alt noget alle de ældre elever på skolen også havde. Men jeg tog fejl. Efter en længere behandling inde hos Tandlægen i Rødovre, fik de monteret så meget metal i min mund, at mine læber var opsvulmede i en hel uge, men denne gene, bemærkede jeg knap nok, grundet den langt værre smerte jeg havde i tænderne i dagene efter behandling.

Tiden efter bøjlen

Efter 2 uger i hvad der føltes som den katolske skærsild, begyndte smerterne i mine tænder endelig at dulme af, og mine læber vendte tilbage til normalt menneske størrelse igen.

Jeg troede at det værste var overstået ved denne tid, men jeg tog så grueligt fejl. Min tandlæge havde bildt mig ind at det var helt normalt at have bøjle på, og det gjorde slet ikke spor ondt så snart man havde vænnet sig til det.

Men mine klassekammerater synes ikke det var så normalt, så jeg fik det klassiske øgenavnet Braceface, akkurat ligesom alle mine andre bøjle bærende kammerater i Rødovre, og jeg måtte de næste 4 år kæmpe med min selvtillid og smerte i tænderne. For hver gang jeg var forbi bøjletandlægen, hvilket var mange gange om året, så skulle bøjlen spændes ind, og smerterne kunne nu begynde forfra igen.

Men tiderne har skiftet, og i dag behøver man altså ikke gennemleve flere års udskamning i folkeskolen, bare fordi man gerne vil have rettet sine tænder.

Skal du have bøjle på, så er tandlægerne venge et fantastisk bud.