Posted on

Undgå at dit barn får træk
Hvis vinduerne i din bolig er utætte, kan det have en række konsekvenser – både for pengepungen og hele familiens helbred. Med utætte vinduer spilder du en masse energi i boligen, får et dårligere indeklima, og risikerer at du og dine børn bliver syge.
Derfor er der god grund til at tjekke, om dine vinduer er tætte. Der er en række synlige tegn, som indikerer utæthed. Et utæt vindue ses bl.a. ved, at vinduet har råd eller svamp, eller ved at der dannes kondens og fugt på rudens inderside. Kondens og fugt på indersiden af ruden kan føre til skimmelsvamp i væggen. Skimmelsvamp er usundt at leve i, da det kan forårsage træthed, hovedpine, åndedrætsbesvær og andre allergilignende symptomer.

Sådan tjekker du dine vinduer
Selvom der ikke er synlige tegn på utæthed, kan dine vinduer sagtens være utætte alligevel.
Dette kan du tjekke med el lille test, hvor du mærke efter med hånden. Det er en god idé at lave testen en dag, hvor det blæser. Gøre din hånd fugtig med vand. Vandet gør hånden mere følsom, hvorfor det vil være nemmere at mærke, om vinden trænger ind gennem vinduet i boligen.

Alternativt kan du teste med papir. Ved denne test sætter du et stykke papir fast i vinduet og lukker herefter vinduet. Hvis du kan trække papiret ud uden modstand, er det et tegn på, at vinduet er ikke er tæt.

En tredje mulighed er at stikke en kniv forsigtigt ind i vinduesrammen. Hvis kniven går mere end 3-5 millimeter ind i træet, er det tegn på, at vinduet er fugtigt og råddent. Viser din vinduer tegn på utæthed, bør du skifte din gamle vinduer ud med nye vinduer.